7 tips om over te stappen op natuurlijke producten

Makkelijk overstappen op natuurlijke producten met deze 7 tips

Inhoudsopgave

Je wilt graag overstappen op natuurlijke en milieuvriendelijke verzorgingsproducten, maar je hebt geen idee waar te beginnen. Je hebt geen tijd om alles uit te zoeken of je portemonnee staat het simpelweg niet toe.  Herkenbaar? Lees dan verder. Door onze tips te volgen kost het je niet in één keer veel tijd & geld. Zo houd je het dus klein voor jezelf, terwijl de verandering werelds is!

Uiteraard hoef je niet meteen alle 7 tips toe te passen, elke aanpassing is er al één in de goede richting!

 

Tip 1: Vervang producten die je toch al gaat kopen

Sta je op het punt om een product te kopen, omdat deze op is of omdat je deze voor het eerst gaat gebruiken, dan is dat natuurlijk hét moment om meteen te kiezen voor een natuurlijk (en duurzame) variant.

Zo gooi je ook niet ‘onnodig’ producten weg die daardoor de planeet nog meer vervuilen.

Uiteraard zijn er een aantal ingrediënten waar je voor je gezondheid per direct mee zou moeten stoppen, maar daarover binnenkort meer in een ander artikel.

Tip 2: Vervang producten die je dagelijks gebruikt

Een product die je dagelijks gebruikt heeft uiteraard een groter impact op je gezondheid en het milieu dan een product die je één keer per week of maand gebruikt. 
De uitzondering hierop is wat ons betreft tampons en maandverband. Mocht je nog de reguliere merken gebruiken dan raden wij je aan om direct over te stappen op een vagina-vriendelijk alternatief. Wil je weten waarom? Dat kun je hier lezen.

Tip 3: Vervang producten die in aanraking komen met je ogen en mond

In de media is er een aantal keren aandacht aan besteed: kankerverwekkende stoffen in lippenbalsems voor kinderen. Uiteraard geldt dit ook voor lippenbalsems voor volwassenen, lippenstift en lipgloss.

Omdat je dit op je lippen smeert is de kans groot dat je er wat van op eet. Nog belangrijker dus om te zorgen dat de stoffen die je dan op eet, niet schadelijk voor je zijn.

Dit geldt ook voor je ogen. Naast dat onze ogen zeer gevoelig zijn en bepaalde (bijtende en irriterende) ingrediënten schade kunnen aanrichten, lopen er door onze ogen ook meerdere kleine aders en slagaders. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen makkelijker worden opgenomen in de bloedbaan en zo andere organen bereiken.

Tip 4: Vervang de meest milieuvervuilende producten

Wil je niet alleen voor je eigen gezondheid overstappen op natuurlijke producten, maar ook voor de planeet? Vervang dan zo snel mogelijk de meest vervuilende producten. Dit zijn bijvoorbeeld producten die veel (plastic)afval creëren (luiers, wattenstaafjes, wattenschijfjes) of die grotendeels in ons water terechtkomen (en dus ook in de zee) zoals afwasmiddel, zonnebrandcrème en wasmiddel.

 
Tip 5: Verminder het aantal producten

Minder producten gebruiken heeft alleen maar voordelen: voor je gezondheid, je portemonnee en het milieu. Voordat je iets nieuws koopt, vraag jezelf dan af: ‘Heb ik dit wel écht nodig?’.

Ook kun je de keuze maken voor allround-producten. Neem bijvoorbeeld sheaboter, Sheaboter kun je niet alleen gebruiken voor je lichaam, maar ook voor je gezicht, lippen én om te masseren. Ook kokosolie is zo’n allrounder. Lees in dit artikel wat je daar allemaal mee kunt doen. 

Tip 6: Koop een tester of pakket

Nieuwe (verzorgings)producten kopen is voor de meeste mensen een soort trial-and-error. Iedereen is anders en niet elk product werkt even fijn bij iedereen. Zeker als je een lastige huid hebt of kieskeurig bent kan een nieuw product kopen nog wel eens een miskoop zijn.

Gelukkig bestaan er van een hoop producten testers of testpakketjes. Zo kun je eerst de producten een paar keer uitproberen.

Tip 7: Blijf bij je budget

Overstappen op natuurlijke en milieuvriendelijke producten hoeft niet te betekenen dat je dieper in je buidel moet tasten. Er zijn meerdere merken op de markt (zoals bijvoorbeeld Botanique en Lavera)  waarbij je niet hoeft in te leveren op kwaliteit en die toch zeer betaalbaar zijn.

Kom je er niet uit?

We hopen dat deze tips de overstap naar natuurlijke en milieuvriendelijke producten makkelijker maakt. 

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via e-mail of één van onze social media kanalen.

Heb jij nog tips? Ook die horen wij natuurlijk graag!

foto eigenaar vrij natuurlijk draagdoek met kind en zwanger


Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Stuur mij dan een mail op

bianca@vrijnatuurlijk.nl

De waardering van vrijnatuurlijk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 50 reviews.