pot kokosolie koudgeperst extra virgin waarvoor gebruiken

Kokosolie, waarvoor kun je het gebruiken?

Inhoudsopgave

Kokosolie is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend en maakt voor veel huishoudens deel uit van de standaard voorraad. Bij de een staat het in de badkamer en bij de ander in de keuken.
Kokosolie is een echte allrounder! Kies wel altijd voor biologische extra vierge kokosolie, dus niet de ontgeurde versie (zonder smaak). De ontgeurde versie is namelijk (chemisch) bewerkt met hexaan of met hete stoom waardoor er een groot deel van de voedingswaarden verloren gaat.
Nog geen idee waarvoor je kokosolie allemaal kunt gebruiken, dan is dit artikel voor jou bedoeld.

Gebruik in de keuken

Kokosolie is zeer geschikt om in te bakken, braden en frituren. Kokosolie blijft namelijk stabiel door het hoge gehalte aan verzadigd vet.
Daarnaast kun je kokosolie ook gebruiken als vervanger voor (room)boter in diverse (zoete) gerechten of bijvoorbeeld voor het maken van (chocolade) glazuur.
Kokosolie in plaats van boter op de boterham is wat ons betreft ook heerlijk.

Naast het daadwerkelijk opeten kun je het ook gebruiken om bakblikken en ovenschalen in te vetten of je houten snijplank mee te verzorgen (door de antibacteriële werking).

Mondverzorging

Kokosolie heeft een antibacteriële werking, waardoor het zeer geschikt is als mondspoeling. Dagelijks 10 minuten spoelen met kokosolie (Oil Pulling) kan ontstekingen en plaque verminderen. (bron)

Kokosolie is ook effectief tegen candida, zoals het behandelen van een schimmeltong.

Je kunt zelf ook tandpasta maken van kokosolie, baking soda, etherische olie en xylitol (op internet zijn diverse recepten te vinden).

Lichaamsverzorging

Kokosolie werkt hydraterend, hierdoor is het zeer geschikt om droge plekjes op je huid mee te verzorgen. Heb je last van droge (winter) handen? Smeer dan voor het slapen je handen in met kokosolie, doe handschoenen aan en de volgende ochtend word je wakker met heerlijk zachte handen!
Ook werkt het door de hydraterende werking goed als scheerschuim (zowel voor mannen als vrouwen). Het scheert glad en verzorgt tegelijk de huid.

Last van wallen of rimpels? Ook daarbij kan kokosolie helpen!

Tot slot hebben diverse onderzoeken aangetoond dat kokosolie zeer geschikt is voor de behandeling van huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld psoriasis en eczeem.
(bron en bron ).

Borstvoeding

Aangezien kokosolie, zoals eerder genoemd, effectief is tegen candida is het dus ook zeer geschikt om spruw bij je kindje en jezelf te behandelen. Smeer een beetje kokosolie in de mond van je kindje en op je eigen tepel.
Tevens kun je het gebruiken om de tepels te verzorgen bij droogheid, irritatie en kloofjes.

Mix kokosolie met moedermelk, etherische olie en bijenwas tot een allround (moedermelk)crème. Ook moedermelk bevat namelijk (onder andere) antibacteriële eigenschappen. De crème werkt daardoor uitstekend als huidverzorging (bij bijv. puistjes, luieruitslag, eczeem, schaafwondjes en wratjes).

Algehele gezondheid

Het nuttigen van kokosolie vermindert een hoge bloeddruk en kan bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel.
Het werkt tevens ontstekingsremmend en het kan oxidatieve stress verminderen, één van de belangrijke factoren in de ontwikkeling van kanker (bron).

Heb je last van een zere keel? Dan kan het verzachtend werken. Ook kun je het gebruiken als hoestsiroop door het te mengen met honing.

Door de antibacteriële- en antivirale werking doodt kokosolie bacteriën, virussen en schimmels waardoor infecties worden voorkomen. Kokosolie kan ook bijdragen aan een sterk immuunsysteem (door het aanwezige laurinezuur).

Ondanks de vele (bewezen) gezondheidsvoordelen van kokosolie raden wij toch aan om het met mate te nuttigen. Feit blijft dat kokosolie voor een zeer groot deel bestaat uit verzadigd vet. Wij zijn er persoonlijk nog niet over uit of en in welke mate dit invloed heeft op  mogelijke hart- en vaatziekten en andere verzadigd vet gerelateerde ziektes. Recent onderzoek laat wel zien dat plantaardige vetten en eiwitten zich compleet anders gedragen in het menselijk lichaam dan de dierlijke varianten.

Kokosolie kopen

Zelf uitproberen waar je kokosolie allemaal voor kunt gebruiken? Let er dan op dat je de koudgeperste extra vierge kokosolie koopt (met geur!) neemt. Zoals bijvoorbeeld de kokosolie van Yakso of Aman Prana.

Yakso Kokosolie Extra Vierge

*Veel kokosnootplantages gebruiken apen voor het plukken van de kokosnoten. De aapjes zijn worden uit het wild gehaald en getraind om dagelijks, aan een ketting, vele kokosnoten te plukken. Ze leven in gevangenschap, als slaaf, in zeer erbarmelijke omstandigheden. Dit steunen wij uiteraard niet en moet wat ons betreft zo snel mogelijk stoppen. Koop daarom alleen kokosolie van merken die hier niet aan mee werken.

foto eigenaar vrij natuurlijk draagdoek met kind en zwanger


Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Stuur mij dan een mail op

bianca@vrijnatuurlijk.nl

De waardering van vrijnatuurlijk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 45 reviews.