maandverband tampons schadelijk

Schadelijke effecten van maandverband en tampons

Inhoudsopgave

Als vrouw moet je er tijdens je maandelijkse periode op kunnen vertrouwen: maandverband en tampons. Als we kiezen dan kijken we naar het absorptievermogen, de dikte en de verpakking. Echter, en dat is misschien nog wel belangrijker, kijken we niet naar de ingrediënten. Dat kan ook meestal niet, want het wordt niet op de verpakking gemeld. Want wist je dat ook maandverband schadelijke stoffen kan bevatten? “Hè wat? We hebben het over maandverband toch?” Ja zeker, maar helaas is zelfs dát vervuild.

Je zou verwachten dat maandverband en tampons (voor het grootste gedeelte) bestaan uit katoen, maar helaas is dit niet de realiteit.

Toplaag
Om schimmelinfecties en andere vaginale ongemakken te voorkomen wordt geadviseerd om volledig katoenen ondergoed te dragen. Katoen broeit namelijk niet, neemt vocht goed op en ventileert. Synthetisch ondergoed doet dit niet en is een ideale broeiplek voor schimmels.
Je zou dus verwachten dat maandverband op z’n minst een katoenen toplaag bevat, maar ook dat is niet het geval. De toplaag wordt gemaakt van polypropeen (PP), polyetheen (PE) polyester of viscose.
Dit zijn allemaal synthetische materialen en, zoals het advies luidt, dus niet geschikt voor in je onderbroek.

Absorptie-laag en kern
Zo dun mogelijk met een zo hoog mogelijk absorptievermogen, dat zijn de kwaliteiten waar een goed maandverband of tampon tegenwoordig aan moet voldoen. Om dit te bereiken wordt wederom geen katoen gebruikt maar gebruiken fabrikanten polyester, polyacrylaat of rayon.
Rayon is een bijproduct van houtpulp met een sterk absorberend vermogen. Deeltjes hiervan kunnen, bij gebruik van tampons, achterblijven in de vagina en zo een broedplaats vormen voor streptokokken en stafylokokken. Dit kan uiteindelijk leiden tot het Toxic Shock Syndrome (TSS).

 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten, producten en aanbiedingen?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!

Overige ingrediënten

Vaak heeft maandverband ook een mooi uitziend printje (gemaakt van synthetische inkt), een neutraliserend geurtje (gemaakt van synthetisch parfum) en een petroleum-based lotion.
En dan nog de kleur: spierwit. De stoffen die gebruikt worden zijn niet wit van zichzelf maar worden gebleekt met chloor. Tijdens dit bleekproces kan dioxine vrijkomen. Dioxine kan zorgen voor abnormaal weefselgroei in de buik en voortplantingsorganen, tast de slijmvliezen aan en belemmert de hersenwerking. De World Health Organisation geeft dan ook aan dat dioxine kankerverwekkende eigenschappen bezit.

Zoals je leest is wordt er zo goed als geen gebruik gemaakt van katoen of andere natuurlijke stoffen. Indien er al katoen wordt gebruikt dan is dit niet-biologisch en/of genetisch gemodificeerd katoen wat sterk vervuild is. Katoen is namelijk één van de meest bespoten gewassen. Glyfosaat wordt dan ook veelvuldig aangetroffen in katoen (zie dit artikel en ons eerdere blog).

Alternatieven

Er zijn tegenwoordig gelukkig een hoop vagina- en gezondheidsvriendelijke alternatieven. Zo zijn wasbare inlegkruisjes en maandverband, van 100% biologisch katoen, steeds vaker te verkrijgen. Zie je dit niet zitten, dan bestaan er ook wegwerp inlegkruisjes, maandverband en tampons die worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zoals biologisch katoen en GMO-vrije mais!

Liever een menstruatiecup? Ook dat is een duurzame en vagina-vriendelijke keuze. Bekijk hier de cups van Fair Squared: 100% FSC Natuurrubber!

Doe je gezondheid een plezier en kies ook voor je intieme verzorging voor een natuurlijke variant.

foto eigenaar vrij natuurlijk draagdoek met kind en zwanger


Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Stuur mij dan een mail op

bianca@vrijnatuurlijk.nl

De waardering van vrijnatuurlijk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 45 reviews.