Dag in dag uit komen wij, in meer of mindere mate, in aanraking met toxische stoffen.
De lucht die we inademen, zowel binnen als buiten, is vervuild. Denk maar aan uitlaatgassen van auto’s en brommers, rook van fabrieken, fijnstof door bakken, (geur)kaarsen en luchtverfrissers. Maar ook wat wij dagelijks nuttigen en op ons smeren zit vol met giftige stoffen: water uit plastic flesjes, straling van de mobiele telefoon en WiFi, e-nummers en bestrijdingsmiddelen in voeding, chemicaliën in verzorgingsproducten zelfs ons drinkwater is verontreinigd.
Volledig gifvrij leven is bijna onmogelijk én vraagt een drastische levensverandering.
Toch zijn er een aantal simpele aanpassingen die je vandaag nog kunt doen om je toxiciteit te verminderen.
1. Stop met het gebruik van plastic flesjes.
Plastic flesjes worden gemaakt van PET (polyethyleentereftalaat). Dit plastic bevat weekmakers (ftalaten, BPA), formaldehyde en acetaldehyde. Deze stoffen verstoren de hormoonbalans en zijn kankerverwekkend.
Glas, koper, keramiek en bamboe zijn prima alternatieven én veilig. Tegenwoordig zijn er ook glazen flessen om mee te nemen (500ml) of babyflessen van glas. De aanschaf is wat duurder, maar ze gaan veel langer mee. Tot slot is dit ook beter voor het milieu.
2. Eet je groenten en fruit biologisch.
Reguliere groenten en fruit zit vol met pesticiden. Pesticiden hopen in ons lichaam op en kunnen zo een scala aan klachten veroorzaken, waaronder kanker en alzheimer. Daarnaast kan het zenuwstelsel worden aangetast.
Je groenten en fruit weken in water met azijn helpt om de gif-residuen van de buitenkant te verwijderen. Echter zit er ook veel gif IN de gewassen. De grond waarop verbouwd wordt is namelijk, door het jaren lange gebruik van pesticiden, vervuild. Alsook het omliggende water. Nieuwe gewassen voeden zich van deze bodem, en op deze manier dus ook met pesticiden.
Eet daarom je groenten en fruit biologisch. Is dit financieel niet haalbaar? Zorg dan dat je in ieder geval de Dirty Dozen biologisch eet.
De Dirty Dozen zijn de meest vervuilde groenten en fruit. Dit zijn: aardbeien, appels, nectarines, perziken, selderij, druiven, kersen, spinazie, tomaten, paprika’s, cherry tomaten en komkommers.
3. Drink uitsluitend biologische thee
Reguliere thee bevat, naast bestrijdingsmiddelen, fluoride en aroma’s. Ook zijn de theezakjes vaak gemaakt van plastic (PET, PLA, nylon) (lees ook dit bericht).
4. Consumeer zo min mogelijk producten met e-nummers
E-nummers zijn door de EU toegestane, chemisch geproduceerde, hulpstoffen. Voor een groot aantal e-nummer is bewezen dat zij schadelijk zijn voor de gezondheid. Neem bijvoorbeeld E621 (MSG – Mononatriumglutamaat). Deze wordt in verband gebracht met o.a. depressies, vermoeidheid en hoofdpijn. Of E951 (Aspartaam) die de hersenen aantast en als kankerverwekkend wordt beschouwd.
E-nummers zijn er niet voor de consument, maar voor de producent. Die op deze manier binnen de ‘wetgeving’ een zo’n hoog mogelijke winstmarge kan behalen. Voor het product zelf en de consument zijn e-nummers volstrekt overbodig en daarnaast dus ook schadelijk.
5. Gebruik natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten
Onze verzorgings- en schoonmaakproducten zitten vol met toxische stoffen: onnatuurlijke conserveermiddelen, fosfaten, parfum en petrochemische middelen. Deze stoffen zijn hormoon verstorend, kunnen eczeem of contactallergie veroorzaken, verstoppen de huid of zijn kankerverwekkend.
Al je verzorgings- en schoonmaakproducten kun je vervangen door natuurlijke producten, ook als je een wat kleiner budget hebt.
6. Bewaar en bereid je eten niet in plastic
Tegenwoordig vermijden we allemaal wel plastic met BPA (Bisfenol A), waarvan ronduit wordt toegegeven dat dit zeer schadelijk is voor onze gezondheid. Helaas is dit niet het enige wat plastic schadelijk maakt. Veel soorten plastic bevatten namelijk benzeen, styreen en xyleen welke zelfs bij kamertemperatuur (maar met name bij verhitting) uit het plastic kunnen lekken. Vooral vet voedsel neemt dit gif makkelijk op.
Bereid en bewaar daarom nooit je voedsel in plastic bakjes of zakjes, maar in glas (keramiek of bamboe)! Bijvoorbeeld in glazen bakjes of weckpotten.
7. Doe margarine de deur uit en stap over op kokosolie en olijfolie
Margarine (of halvarine) wordt gemaakt van zaden (zonnebloem, koolzaad). Om van deze zaden margarine te maken is een heel industrieel proces nodig. Tijdens dit proces worden de zaden behandeld met hexaan of benzine, de olie wordt daarna ontdaan van alle voedingsstoffen en gebleekt bij hoge temperaturen. Om van de olie vervolgens weer margarine te maken wordt er gehydrogeneerd. Dit betekent dat onverzadigde vetzuren, verzadigder worden gemaakt. Bij dit proces worden zware metalen (nikkel en aluminium) als katalysator gebruikt.
Naast het feit dat margarine dus verre van natuurlijk is en zelfs schadelijke stoffen bevat, zit er ook veel omega 6 in. Te veel omega 6 kan leiden tot: ontstekingen, darmklachten, verzuring en overgewicht.
Maar wat kun je dan gebruiken? Er zijn 2 soorten vetten die veilig zijn én gezond: extra vierge kokosolie (NIET de ontgeurde versie) en extra vierge olijfolie. Alle twee zijn ze uitermate geschikt voor koude toepassingen (probeer maar eens een boterham met kokosolie, heerlijk!). Kokosolie is daarnaast ook geschikt om in de bakken, bij hoge temperaturen blijven de vetzuren namelijk stabiel. Dit is echter niet het geval bij olijfolie, en daarom is olijfolie alleen geschikt voor koude (of lauwwarme) toepassingen. In de winkel verkopen ze ook olijfolie ‘geschikt voor bakken en braden’. Deze olie heeft een chemisch zuiveringsproces ondergaan (zoals bij het maken van margarine) en kun je daarom maar beter laten staan.
Natuurlijk zijn er nog een hele hoop andere manieren om je toxiciteit te verminderen (kleding van biologisch katoen, waterdestilleerder, zuiverende planten etc.) maar met bovengenoemde aanpassingen kom je al een heel eind.
Geen berichten gevonden!