Logo Vrij Natuurlijk
Kraanwater Nederland Vervulid GenX Glyfosaat waterfilter aqualine

Kraanwater in Nederland vervuild

Inhoudsopgave

Voldoende water drinken is niet alleen gezond maar van levensbelang. Gelukkig is het kraanwater in Nederland van top kwaliteit, toch? Helaas is het kraanwater in Nederland ook vervuild.
Het klopt dat Nederlands kraanwater één van de schoonste ter wereld is, maar dit betekent niet dat het ook daadwerkelijk schoon is.
Waterleidingbedrijven in Nederland filteren gemiddeld 80% van de vervuiling uit het water. Zo’n 20% van de vervuiling blijft dus achter in ons drinkwater.

Diverse kranten hebben hier eerder al aandacht aan besteed (zie hier).

Om wat voor vervuiling gaat het?

In Nederland wordt het grootste deel van ons kraanwater gewonnen uit grondwater en het overige uit oppervlaktewater.
Het grondwater wordt o.a. vervuild door de veeteelt (nitraat uit mest bijvoorbeeld) en bestrijdingsmiddelen, maar ook door oude bodemverontreinigingen. In het oppervlaktewater komen naast bestrijdingsmiddelen ook geneesmiddelen en industriële stoffen terecht.
Het water wat bij ons uit de kraan komt bevat dus in een bepaalde mate stoffen die onze gezondheid nadelig kunnen beïnvloeden. Onder andere GenX (een fluorverbinding), medicijnen, pesticiden (zoals glysofaat) en hormonen.
In sommige andere landen worden er zelfs virussen en bacteriën aangetroffen in het water uit de kraan.

Naast de verontreiniging van het water bij de bron, wordt het water ook verontreinigd door onze leidingen. Een groot aantal van onze waterleidingen is namelijk (nog steeds) gemaakt van lood.

Hoe zit het dan met bronwater?

Je kunt uiteraard kiezen om pakken of flessen water in de supermarkt te kopen. Zoals we allemaal weten is dit niet bepaald een duurzame oplossing en zijn de plastic waterflesjes één van de grootste milieuvervuilers (naast plastic zakjes). Daarnaast is bronwater bij lange na niet zo gezond als wordt gedacht.
Naast de vervuiling voor de planeet die dit plastic met zich meebrengt, is een groot deel van het water in deze flesjes ook vervuild, namelijk door microplastics.

Wat is dan het alternatief?

Het kraanwater filteren door middel van een waterfilter!
Wij doen dit zelf al jaren en hebben verschillende soorten geprobeerd.

Waterfilterkannen
Dit zijn kannen met een ingebouwd filter. Je vult deze met (kraan)water waarna het water door een filter sijpelt. Het water wat overblijft is weliswaar gefilterd, maar helaas blijft er nog best wat verontreiniging achter. Iets is beter dan niets, maar wil je écht schoon water, dan raden wij een ander/beter systeem aan.

Waterdestilleerder
Dit apparaat verwarmt het water zodat er stoom ontstaat. De stoom (uitsluitend H2O, vervuiling wordt geen stoom), wordt opgevangen en afgekoeld waardoor het weer veranderd in vloeistof en je zo puur water over houdt.
Wij hebben dit systeem een tijdje gebruikt maar wat ons betreft een hoop nadelen: het werkt op elektriciteit en het maken van een kan met 4 liter schoon water duurde ongeveer een uur. Met 2 volwassenen en 2 kinderen zou je dit systeem dus (minimaal) twee keer per dag aan moeten zetten. Het reservoir, waar het verwarmingselement in zit, moet na elk gebruik ook grondig gereinigd worden.
Daarnaast blijft er uitsluitend H2O over, wat betekent dat ook goede mineralen, bijvoorbeeld calcium en magnesium, er uit worden gefilterd. Dit heeft het lichaam echter wel nodig dus zou je dan op een andere manier moeten aanvullen.

Waterfilter op de kraan
Er zijn waterfilters welke je rechtstreeks op de kraan kunt aansluiten. Het kraanwater wordt door een combinatie van membraan- en actieve koolstoffilters geperst wat een hoog percentage vervuiling tegenhoudt. De goede mineralen worden met dit filter wel behouden.
Persoonlijk vinden wij dit filter vooral erg handig voor op reis.

Aqualine
Dan bestaat er ook nog Aqualine. Deze hebben wij zelf nu ruim een jaar tot volle tevredenheid in gebruik.
De systemen van Aqualine filteren namelijk niet alleen 99% van alle verontreiniging uit het water (zelfs uit slootwater of regenwater), maar maken het water (desgewenst) ook basisch (pH-neutraal). Daarnaast mineraliseren én vitaliseren de systemen het water. Het is een losstaand systeem dat werkt door middel van zwaartekracht. Je kan deze dus overal in huis neerzetten, een stopcontact of wateraansluiting is niet nodig. Je hoeft alleen het systeem te vullen met water.
Alle systemen zijn uitgerust met een tapkraan, je hoeft dus niets over te gieten.

Wil je weten hoe deze systemen precies werken, het onderhoud en de kosten? Lees dan verder!

Aqualine

aqualine waterfilter schoon drinkwaterWerking

Bovenop het systeem zit een vulbak. Deze kan gevuld worden onder de kraan (kan losgehaald worden) of gevuld worden door er water in te gieten. Het water doorloopt dan vijf stappen.

De eerste stap is het keramische filter. Dit filter zit in de vulbak en filtert al een groot deel van de vervuiling. Het water gaat langzaam door dit filter en druppelt dan in het meerstappenfilter.

De tweede stap is het meerstappenfilter welke bestaat uit vier lagen:

1. Hoogwaardig, actieve koolstof

2. Zeoliet balletjes die chloorverbindingen en diverse zwarte metalen filteren (maakt het water zachter)

3. Combinatie van silica, toarmalijn, zeoliet en kaolien balletjes die een anti-bacteriële werking hebben
4. Illite combi balletjes die een infrarood frequentie afgeven welke op dezelfde frequentie trilt als het menselijk lichaam (voor activatie van cellen en stimulatie van de micro-bloedsomloop).

Na stap twee sijpelt het zuivere water in de opvangtank.

De derde stap is de pH-ring (optioneel). Deze zit in de opvangtank en maakt het water basisch/alkalisch (pH-neutraal).
In de ring zitten balletjes van magnetiet, toermalijn en magnesium welke de pH-waarde van het water met gemiddeld 1 tot 1,5 punt verhogen.

De vierde stap zorgt ervoor dat, de tijdens het filterproces, verloren mineralen weer worden aangevuld. Dit gebeurt door Elvan mineraalstenen welke op de bodem van de opvangtank liggen. Deze stenen bevatten 18 verschillende mineralen, welke langzaam aan het water worden afgegeven, en zijn geïmpregneerd met colloïdaal zilver (antibacterieel). Hierdoor is het water weken houdbaar.

De vijfde en laatste stap is het vitaliseren.
Door middel van de magneetkraan wordt een werveling gecreëerd waardoor de watermoleculen in beweging worden gebracht. Deze beweging zorgt ervoor dat de watermoleculen een ‘mooie structuur’ krijgen.

Wat kost zo’n systeem?

De Aqualine waterfilters zijn verkrijgbaar in verschillende varianten.
Je kunt kiezen uit:
– een ovangcapaciteit van 5, 12 of 18 liter
– een opvangtank van glas of kunststof (ABS)
– een alkalisch of niet-alkalisch systeem

De systemen zijn te verkrijgen vanaf € 189,- (kunststof opvangtank van 5 liter) en de meerprijs voor een alkalisch systeem is €10,-.
Bekijk hier alle systemen.

Onderhoud
Het filter dient éénmaal per jaar vervangen te worden (kosten tussen de € 67,- en € 74,-) en de mineraalsystemen elke 3 jaar (á € 26,-)

Nieuw filters of stenen kun je ook via onze webshop bestellen.

Conclusie

Het kraanwater in Nederland is vervuild en helaas dus niet zo gezond als gedacht wordt. Je kunt uiteraard bronwater drinken, maar zowel voor jezelf als de planeet niet de beste optie. Kies daarom voor een waterfilter, bij voorkeur voor een systeem zoals Aqualine. De eenmalige aanschaf is (redelijk) prijzig, maar ze zijn het, in onze ogen, meer dan waard!

foto eigenaar vrij natuurlijk draagdoek met kind en zwanger


Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Stuur mij dan een mail op

bianca@vrijnatuurlijk.nl

De waardering van vrijnatuurlijk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 45 reviews.