Logo Vrij Natuurlijk

Tandpasta en Fluoride

Inhoudsopgave

Tanden poetsen

Zelf doe je het, als het goed is, elke dag. Als het eerste tandje van je kindje verschijnt is het ook tijd om hiermee te beginnen bij je kindje: tanden poetsen. Volgens (de meeste) tandartsen is poetsen met een tandpasta met fluoride belangrijk.

Als ik zo om mij heen luister dan poetsen veel mensen hun tanden, en die van hun kindje, vlak voor bedtijd. of ‘s ochtends na het ontbijt. Helaas is dit niet erg bevorderlijk voor het glazuur van de tanden. Tijdens het eten blijven er vaak voedselresten op de tanden zitten, wat ook zure bestanddelen kan hebben. Zure bestanddelen (bijv. vruchtensap, fruit etc.) maken het tandglazuur tijdelijk zacht. Als je gaat poetsen terwijl deze zure etensresten nog op je tanden zitten dan is de kans zeer groot dat het glazuur van je tanden wordt aangetast. Op den duur kan dit zorgen voor tanderosie, met tandpijn en extreme gevoeligheid als gevolg. Het beste is om een uur te wachten met tandenpoetsen na het nuttigen van zuur voedsel of drank.

Fluoride

Dan, wat dient een goede tandpasta te bevatten? Veel mensen zullen denken fluoride (want dat wordt nou eenmaal aanbevolen door tandartsen), maar niets is minder waar. En ik zal je uitleggen waarom je fluoride absoluut zou moeten schrappen uit je leven. Fluoride is een mineraal, maar in pure vorm zeer giftig. Tijdens de productie van aluminium en fosfaat komt fluoride vrij als afvalstof. Fluoride kan zich ophopen in de pijnappelklier en beïnvloedt zo de werking. Daarnaast wordt fluoride ook in verband gebracht met depressies, concentratiestoornissen, problemen met het zenuwstelsel en kanker. Zelfs in lage doseringen kan fluoride het functioneren van de menselijke hersenen negatief beïnvloeden. Waarom raden tandartsen dit dan aan? Dat is mij ook een raadsel. Er wordt beweerd dat fluoride het tandglazuur harder maakt en zo de tanden beschermt tegen cariës. Echter is hier geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. De conclusie lijkt mij duidelijk, een goede en gezonde tandpasta bevat GEEN fluoride.

Verder dient tandpasta een (mild) schuurmiddel (voor het effectief verwijderen van aanslag) en schuimmiddel (zodat de tandpasta goed tussen de tanden kan komen) te bevatten. Welke tandpasta dan? De meeste reguliere tandpasta’s bevatten fluoride en vallen sowieso daarom al af. Daarnaast bevatten deze vaak een hoop chemische ingrediënten die je liever wilt vermijden. Gelukkig zijn er ook natuurlijke tandpasta’s te verkrijgen! O.a. Urtekram en Jack N’Jill.

Natuurlijke alternatieven

Urtekram

urtekram kindertandpasta original vrij van fluoride vegan

De tandpasta’s van Urtekram zijn gecertificeerd biologisch. Zij maken zowel tandpasta’s voor volwassenen als kinderen (alsook veel andere natuurlijke verzorgingsmiddelen). De tandpasta’s zijn op basis van xylitol (vervangt de functie van fluoride). Daarnaast bevat het Aloë Vera wat het tandvlees beschermt en verzorgt.

Bekijk alle Urtekram tandpasta’s in onze webshop.

Jack N’ Jill

Jack n' Jill Kids - Natuurlijke Tandpasta - 0/5 jaar - 50gr. - Babydrogist.nlDe tandpasta’s van Jack N’Jill zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen. Worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zijn veilig bij eventueel inslikken. Ook deze bevatten geen fluoride maar xylitol. Daarnaast maken zij ook tandenborstels van composteerbaar en biologisch afbreekbaar materiaal. En eerlijk, deze zijn echt super schattig!

Conclusie

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf tandpasta te maken, maar bovengenoemde zijn een prima alternatief.

foto eigenaar vrij natuurlijk draagdoek met kind en zwanger


Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Stuur mij dan een mail op

bianca@vrijnatuurlijk.nl

De waardering van vrijnatuurlijk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 45 reviews.