Zelf gebruik je het (als het goed is) elke dag, maar als het eerste tandje bij je baby verschijnt is het ook tijd om de tandjes van je kleine hummel te gaan poetsen, en volgens vele adviezen met een tandpasta met fluoride. Bij een paar tandjes hoeft dit nog niet grondig, maar wel als routine zodat de kleine er aan went.
Als ik zo om mij heen luister dan poetsen veel mensen hun tanden (en die van hun kindje) vlak voor bedtijd. Bij volwassenen is dit meestal geen probleem, echter is bedtijd voor kleine kinderen vaak vlak na het eten (eten, badje, tandenpoetsen, bed). Helaas is dit niet erg bevorderlijk voor het glazuur van de tandjes. Tijdens het eten blijven er vaak voedselresten op de tanden zitten, wat ook zure bestanddelen kan hebben. Zure bestanddelen (bijv. vruchtensap, fruit etc.) maken het tandglazuur tijdelijk zacht. Als je gaat poetsen terwijl deze zure etensresten nog op je tanden zitten dan is de kans zeer groot dat het glazuur van je tanden wordt aangetast. Op den duur kan dit zorgen voor tanderosie, met tandpijn en extreme gevoeligheid als gevolg. Het beste is om een uur te wachten met tandenpoetsen na het nuttigen van zuur voedsel of drank.
Dan, wat dient een goede tandpasta te bevatten? Veel mensen zullen denken fluoride (want dat wordt nou eenmaal aanbevolen door tandartsen), maar niets is minder waar. En ik zal je uitleggen waarom je fluoride absoluut zou moeten schrappen uit je leven. Fluoride is een mineraal, maar in pure vorm zeer giftig. Tijdens de productie van aluminium en fosfaat komt fluoride vrij als afvalstof. Fluoride kan zich ophopen in de pijnappelklier en beïnvloedt zo de werking. Daarnaast wordt fluoride ook in verband gebracht met depressies, concentratiestoornissen, problemen met het zenuwstelsel en kanker. Zelfs in lage doseringen kan fluoride het functioneren van de menselijke hersenen negatief beïnvloeden. Waarom raden tandartsen dit dan aan? Dat is mij ook een raadsel. Er wordt beweerd dat fluoride het tandglazuur harder maakt en zo de tanden beschermt tegen cariës. Echter is hier geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. De conclusie lijkt mij duidelijk, een goede en gezonde tandpasta bevat GEEN fluoride.
Verder dient tandpasta een (mild) schuurmiddel (voor het effectief verwijderen van aanslag) en schuimmiddel (zodat de tandpasta goed tussen de tanden kan komen) te bevatten. Welke tandpasta dan? De meeste reguliere tandpasta’s bevatten fluoride en vallen sowieso daarom al af. Daarnaast bevatten deze vaak een hoop chemische ingrediënten die je liever wilt vermijden. Gelukkig zijn er ook natuurlijke tandpasta’s te verkrijgen! O.a. Urtekram en Jack N’Jill.
Urtekram
De tandpasta’s van Urtekram zijn gecertificeerd biologisch. Zij maken zowel tandpasta’s voor volwassenen als kinderen (alsook veel andere natuurlijke verzorgingsmiddelen). De tandpasta’s zijn op basis van xylitol (vervangt de functie van fluoride). Daarnaast bevat het Aloë Vera wat het tandvlees beschermt en verzorgt.
Bekijk alle Urtekram tandpasta’s in onze webshop.
Jack N’ Jill
De tandpasta’s van Jack N’Jill zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen. Worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zijn veilig bij eventueel inslikken. Ook deze bevatten geen fluoride maar xylitol. Daarnaast maken zij ook tandenborstels van composteerbaar en biologisch afbreekbaar materiaal. En eerlijk, deze zijn echt super schattig!
Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf tandpasta te maken, maar bovengenoemde zijn een prima alternatief.