Microplastics plastic soup

Microplastics en de Plastic Soup

Inhoudsopgave

Wat zijn microplastics?

Reguliere cosmetica, tandpasta’s, shampoo’s en scrubs zitten er vol mee: microplastics. Wat zijn microplastics en hoe komen deze terecht in de Plastic Soup?

Microplastics zijn minuscule (niet groter dan 5 milimeter) korreltjes plastic, beter bekend als microbeads. Ze worden gemaakt van verschillende soorten plastic zoals PP (polypropeen), PET (polyethyleen) PTFE (teflon) en nylon. Aanvankelijk werd gedacht dat het om 5 soorten plastic ging, UNEP (United Nations Environmental Program) en TAUW toonden echter aan dat in consmetica 67! verschillende soorten microplastics worden gebruik.
Doordat ze zo klein zijn, zijn rioolwaterzuiveringsinstallaties niet in staat om de microbeads uit het afvalwater te filteren. Hierdoor dragen ze bij aan de Plastic Soup (de vervuilde oceanen) en dus aan de vervuiling van aarde, dier en mens. De microbeads komen door het afvalwater in oceanen en zeeën terecht, plankton en andere kleine zeediertjes zien de microbeads aan voor voedsel en eten dit op. Grotere vissen eten plankton en deze grotere vissen worden weer opgegeten door andere vissen of zoogdieren (o.a. de mens).

5gyres microbeads infographic

Doordat het plastic gebruikt en gegeten wordt slijt het. Hierdoor komen bij veel plasticsoorten schadelijke stoffen vrij. Het is alom bekend dat bij hergebruik en slijtage van PET het plastic DEHP (phthalate, zie deze link) en andere hormoon verstorende stoffen (weekmakers) kan gaan lekken.

Naast dat het plastic zelf schadelijk is, bind het zich ook makkelijk aan andere schadelijke chemicaliën die (door vervuiling) in het water aanwezig zijn. Dit zijn onder andere DDT (chemisch insecticide, zeer schadelijk en sinds de jaren 70 verboden maar nog steeds in schadelijke hoeveelheden aanwezig in onze voedselketen) en PCB’s (zeer giftige organische chloorverbindingen welke dezelfde effecten hebben als dioxines). Deze schadelijke chemicaliën worden, door inname via de microbeads, in vetweefsel opgeslagen en veroorzaken schade aan de schildklier, de lever en het immuunsysteem. Een aantal aantoonbare triggers voor ontwikkeling van kanker. Ook zorgt het voor verminderde vruchtbaarheid.

Naast dat microbeads schadelijk zijn, zijn ze ook nog eens volstrekt onnodig. Microbeads kunnen namelijk makkelijk vervangen worden door een biologische afbreekbare variant, zoals gemalen notenschillen of zoutkristallen. Niet schadelijk en geen vervuiling voor onze planeet, win-win dus.

Ondanks dat Nederland (als eerste land ter wereld) in 2014 aankondigde om eind 2016 vrij te zijn van microplastics in cosmeticaproducten, komen ze nog steeds veelvuldig voor. Niet alleen in producten met een scrubbende/schurende werking (wat aanvankelijk werd gedacht) maar ook in lippenstift, mascara, deodorant etc.

Welke merken gebruiken dan deze microplastics?
Nou, dat zijn er een heleboel. Via deze link kun je per land bekijken welke producten microplastics bevatten en welke niet.

Welke producten zijn vrij van microplastics?
In 2016 hebben Rank a Brand en StoereVrouwen 30 cosmeticamerken onder de loep genomen voor de “Beauty: Go Natural” campagne. De beste uit de test zijn: Weleda, Logona, Santé Naturkosmetik en Botanique. Botanique is overigens het enige merk dat hiernaast ook volledig vegananistisch is.

Via deze link  kun je zien welke merken nog meer het ‘Zero Plastic Inside’ logo hebben en dus 100% vrij zijn van microbeads.
Petit & Jolie en Kaerel Skin Care staan hier bijvoorbeeld ook tussen. Deze merken zijn ook verkrijgbaar in onze webshop.

Er zijn dus genoeg alternatieven om vandaag nog met het gebruik van microplastics te stoppen. Doe je het niet voor de vervuiling van de planeet, dan wel voor je eigen gezondheid.

foto eigenaar vrij natuurlijk draagdoek met kind en zwanger


Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Stuur mij dan een mail op

bianca@vrijnatuurlijk.nl

De waardering van vrijnatuurlijk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 50 reviews.