asbest in make-up kankerverwekkende lippenbalsems veilige make-up

Asbest in make-up: bestaat er een veilige variant?

Inhoudsopgave

Asbest in make-upDe afgelopen tijd hebben er diverse artikelen in kranten gestaan over make-up. Asbest aangetoond in make-up van Hema en Douglas (zie ook hier) en andere schadelijke stoffen in lippenbalsems (ook in die voor kinderen). Tot onze verbazing liggen deze producten gewoon weer in de winkels! Onbegrijpelijk vinden wij.

Knipsel
bron: EenVandaag

Andere ingrediënten

Dat reguliere make-up niet erg best is voor onze gezondheid wisten wij natuurlijk al langer.Reguliere make-up zit namelijk vol met formaldehyde, parabenen, lood, kwik, PG, dioxines en conserveermiddelen met onuitspreekbare namen. Ingrediënten die irriterend, hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

Ik weet dat een aantal zullen denken ‘maar je eet het toch niet op?’. Dat hoop ik niet nee, alhoewel dat bij lippenstift/balsem een ander verhaal is. Echter maakt het niet eten het niet minder schadelijk, in tegendeel. Naast dat je ogen zeer kwetsbaar zijn bevatten ze ook een slijmvlies.
Anders dan bij je mondslijmvlies gaan stoffen die worden opgenomen door het oogslijmvlies niet eerst door het verteringskanaal maar worden deze direct opgenomen in je bloed.

Zeer belangrijk dus om te kiezen voor producten die niet schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, maar bestaat er zoiets als veilige make-up?

Het alternatief is natuurlijk helemaal geen make-up gebruiken maar ik begrijp goed dat we niet allemaal terug naar de oertijd willen. Zelf vind ik het ook fijn om af en toe wat leuker voor de dag te komen.
Gelukkig is er nog een alternatief: natuurlijke, minerale make-up. Helaas ben ik er tijdens mijn zoektocht achter gekomen dat een natuurlijk ingrediënt, en zeker op het gebied van make-up, niet per definitie ook een veilige is.Ook natuurlijke, minerale make-up bevat ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid.

Veel voorkomende ingrediënten in ‘natuurlijke’ make-up

Talk Wordt onttrokken uit magnesium silicaat. Wordt gebruikt als goedkope vulstof. Diverse onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen kanker en het gebruik van talk. Onzuivere talk kan zelfs asbest (deeltjes) bevatten. Daarnaast kan talk de huid uitdrogen en poriën verstoppen.
Bismuth Oxychloride Een bijproduct van het zuiveren van zware metalen (lood, tin, koper, zilver en goud). Droogt de huid uit en irriteert de ogen, huid en longen. Kan zorgen voor huiduitslag en ontstekingen.
Carmine (CI75470) Kleurstof/pigment, ook bekend als karmijnzuur, cochenille en E120. Gemaakt van geplette cochenilleluizen vermengd met o.a. ammonia en aluin om een rood aluminiumzout te verkrijgen. Naast dat carmine allergische reacties kan veroorzaken bevat het dus ook een vorm van aluminium (mutageen en carcinogeen).
Ultramarine (CI77007) Blauw pigment oorspronkelijk verkregen door het vermalen van Lapis Lazuli. De synthetische variant bestaat uit een mengsel van natrium, aluminium, silicaat en sulfaat.
Naast het kijken naar de ingrediënten zelf is het ook belangrijk om te kijken naar de grootte van de ingrediënten. Hiermee bedoel ik hoe groot de individuele korrels (bij poeder en minerale make-up) zijn. In een eerder blog heb ik wat verteld over nanodeeltjes. Door nanotechnologie worden mineralen ‘opgeknipt’ in kleinere deeltjes. Hierdoor wordt een product beter smeerbaar. Nanodeeltjes hebben echter nogal wat gezondheidsrisico’s en kunnen zelfs vergeleken worden met asbest. Ze kunnen de huid doordringen en de lymfeklieren of cellen bereiken en zo terechtkomen in het beenmerg, hart en de milt. Nanodeeltjes kunnen andere schadelijke stoffen die aanwezig zijn in het product (aluminium, lood, kwik) met zich meenemen. Zeker bij het gebruik van poeders, wat door gebruik in de lucht en dus in je longen terecht komt, is het zeer belangrijk dat deze geen nanodeeltjes bevat.

Zware metalen

Daarnaast is er nog een belangrijk punt om naar te kijken. Zo goed als alle minerale make-up bevat mica, ijzeroxide (CI 77491, CI 77492, CI 77499) en/of titaniumdioxide (CI 77891). Dit zijn in de natuur voorkomende mineralen (zoals brookiet, hematiet en limoniet). Deze natuurlijke mineralen kunnen echter verontreinigd zijn met zware metalen.
Zware metalen hebben, bij opstapeling (chronisch) of hoge inname (acuut), een toxische werking op organismen (dus ook op de mens). Zware metalen zijn onder andere lood, cadmium, nickel, kwik en arseen. Maar ook aluminium (eigenlijk een ‘licht’ metaal) is toxisch.
Opstapeling in het lichaam kan leiden tot een chronische metaalvergiftiging. Hierdoor kun je o.a. last krijgen van vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, depressies, een verhoogde bloedsuikerspiegel en/of problemen omtrent vruchtbaarheid en zwangerschap (vroeggeboorte, hoge bloeddruk, vruchtbaarheidsproblemen).

Ondanks dat er voor alle producten in de EU een maximum hoeveelheid is vastgesteld, betekent dit niet dat dit ook automatisch veilig is voor de gezondheid. Zoals bij vele stoffen het geval is, maar zeker bij zware metalen, gaat het om de opstapeling in je lichaam. Dus gebruik, of eet, je een aantal producten waarvan de hoeveelheid zware metalen (net) onder de grens zit, dan kun je alsnog meer dan de ‘veilige grens’ binnenkrijgen.

Gelukkig zijn er fabrikanten die de mineralen (zo goed als) zuiveren, waardoor de gebruikte grondstoffen minimale hoeveelheden zware metalen bevatten. Helaas is make-up 100% vrij van zware metalen (zo goed als) onmogelijk.

Conclusie

Om een lang verhaal kort te maken, dient veilige (dan wel zo veilig mogelijke) make-up te voldoen aan de volgende eisen:– natuurlijke ingrediënten
– geen talk of bismuth oxychloride
– geen nanodeeltjes
– pigment niet op basis van Carmine (CI 75470) of Ultramarine (CI 77007)
– Mica, IJzeroxide en Titaniumdioxide dienen (zo ver mogelijk) gezuiverd te zijn van zware metalen

Mission impossible? Daar leek het na weken zoeken voor ons wel even op, maar blijkbaar zochten wij te ver. Het merk wat voldoet aan bovengenoemde eisen zit namelijk al een jaar of drie in mijn eigen make-up tasje, dit is namelijk Mineralissima

Let op! Niet alle producten van Mineralissima voldoen aan bovengenoemde eisen, sommige kleuren en producten bevatten namelijk Ultramine (CI 77007).

Geen berichten gevonden!

foto eigenaar vrij natuurlijk draagdoek met kind en zwanger


Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Stuur mij dan een mail op

bianca@vrijnatuurlijk.nl

De waardering van vrijnatuurlijk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 45 reviews.