luiers veiligheid ingrediënten samenstelling

Luiers: hoe veilig zijn ze eigenlijk?

Inhoudsopgave

Vanaf de geboorte tot zindelijkheid krijgt je kindje het elke dag om zijn billetjes: luiers!
In alleen al het eerste jaar verbruik je zo’n 2.500 luiers (mits je geen wasbare luiers gebruikt of aan Baby Zindelijkheidscommunicatie doet). Je kindje draagt de luier in principe continue. Dag in dag uit komt de luier dus in aanraking met de blote en kwetsbare huid van je kleintje. Niet geheel onbelangrijk dus om te kijken naar de samenstelling van een luier.

Samenstelling

Luiers zijn als het volgt opgebouwd: een toplaag, absorberende kern en waterdichte buitenlaag.

Toplaag

Zoals eerder beschreven in mijn blog over inlegkruisjes en maandverband zou je ook voor baby’s verwachten dat op z’n minst de toplaag van een natuurlijk, ademend materiaal is gemaakt.
Helaas is dit bij de meeste merken niet zo en bestaat deze polyestervezels, polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP). Synthetisch materiaal dus wat kan gaan broeien en zo de ideale plek voor schimmels vormt.

Daarnaast bevat de toplaag over het algemeen ook een lotion. Volgens de fabrikanten om te verzorgen en te beschermen tegen luieruitslag. Als we kijken op de site van het bekendste luiermerk, dan bestaat deze lotion o.a. uit:

Pétrolatum een minerale olie/gel (afvalproduct uit de petrochemische industrie) die etherische oliën aan de huid onttrekt. Hierdoor droogt de huid uit en kan er vroegtijdige veroudering ontstaan. Zorgt er tevens voor dat gifstoffen niet goed afgevoerd kunnen worden.
Paraffinum Liquidum een minerale olie (afvalproduct uit de petrochemische industrie) die de huid zacht laat voelen. Verstopt de poriën waardoor de huid niet meer goed kan ademen en afvalstoffen niet meer goed kan afvoeren.
Aloe Barbadensis Extract wordt gemaakt van de Aloë Vera plant. Werkt vochtinbrengend, genezend en verzachtend.

De laatste in dit rijtje is oké (mits de plant biologisch gekweekt is), maar de andere twee ingrediënten wil je echt niet in de buurt van de kwetsbare huid van je kindje hebben. Zeker niet 2,5 jaar lang dag en nacht.

Absorberende kern

De absorberende kern van luiers bestaat meestal uit witte korrels die er uit zien als suiker, dit is SAP (Super absorberend Polymeer) en wordt ook wel natriumpolyacrylaat genoemd. Deze korrels worden bij aanraking met vocht omgezet naar een soort gel. SAP in poedervorm kan irriterend zijn voor de huid en luchtwegen (bij inademen). Gezien dit in de kern van de luier zit, en dus niet in aanraking komt met je kindje, wordt het geacht veilig te zijn.

Soms wordt er ook gebruik gemaakt van fluff-pulp. Dit is een chemisch geproduceerde pulp gemaakt van gebleekte, zachte houtsoorten (of katoen of hennep). Door het chemische proces bevat fluff-pulp een (kleine) hoeveelheid chemicaliën zoals bijvoorbeeld ammonium.

Waterdichte buitenlaag

Tot slot dient een luier een waterdichte buitenlaag te hebben. Bij de meeste luiers bestaat deze laag uit plastic zoals Polyethyleen (PE) en/of Polypropyleen (PP).

Overige

Verder worden luiers over het algemeen gebleekt. Dit gebeurt door een chemisch proces met chloor. Ook bevatten luiers synthetische inkt (voor de mooie plaatjes), kleurstoffen en synthetische lijm.

Wat is het alternatief?

Zowel voor de planeet, de gezondheid van je kind én je portemonnee zijn wasbare luiers het beste alternatief. Ondanks dat ik voor mijn zoontje ook ben overgestapt op wasbare luiers, begrijp ik dat niet iedereen dit een fijn idee vindt.

Gelukkig zijn er ook wegwerp luiers met een fijnere samenstelling die daarnaast ook beter zijn voor het milieu. Bijvoorbeeld de luiers van Eco by Naty.

Afbeeldingsresultaat voor eco by naty

Eco by Naty

De samenstelling van deze luiers is als volgt:
De toplaag van wordt gemaakt van GMO-vrij maïszetmeel. Dit is ademend en helpt luieruitslag te voorkomen.
De absorberende kern bestaat uit ongebleekte houtpulp met het FSC-certificaat (verantwoord beheerde bossen) en een kleine hoeveelheid SAP (voor een goed absorberend vermogen en bescherming tegen lekkage).
De waterdichte buitenlaag is ook gemaakt van GMO-vrij maïszetmeel. Biologisch afbreekbaar en bevat geen (resten van) schadelijke chemicaliën.
Verder bevatten Naty luiers géén lotions, parfums, kleurstoffen en latex en zijn ze niet gebleekt in chloor.

Afbeeldingsresultaat voor ab vincotteTot slot dragen de luiers het AB Vincotte OK Biobased 2 sterren certificaat, wat betekent dat voor 40 tot 60% gebruik is gemaakt van herbruikbare materialen.

Een betere keus voor je kindje en het milieu dus.

Andere merken

Naast Naty zijn er ook nog eco luiers van Bambo Nature. Ook deze bevatten geen parfum, lotion, witmakers of pvc. Deze dragen het Nordic Ecolabel én zijn gemaakt van FSC gecertificeerd hout.
Ook de luiers van Lillydoo bevatten geen lotions of parfums en zijn OEKO-TEX gecertificeerd!

Van deze luiers is echter geen volledige samenstelling te vinden, waardoor niet met zekerheid te zeggen is of deze luiers inderdaad compleet veilig zijn (en bijvoorbeeld ook geen plastic of chemische fluff-pulp bevatten).

foto eigenaar vrij natuurlijk draagdoek met kind en zwanger


Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Stuur mij dan een mail op

bianca@vrijnatuurlijk.nl

De waardering van vrijnatuurlijk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 44 reviews.