shampoo haren wassen schadelijk

Shampoo: waarom je haar wassen schadelijk kan zijn

Inhoudsopgave

Hoe schadelijk is het wassen van je haar?
Hoe vaak we ons haar wassen verschilt per persoon. De één wast het dagelijks, de ander één keer per week. Tot voor kort waste ik mijn haar om de dag, als ik dit niet deed had ik op dag 3 namelijk erg vet haar.
Na een hoop informatie gelezen te hebben kwam ik er achter dat juist doordat ik mijn haar vaak waste, het zo snel vet werd. Ik heb het toen een week niet gewassen (m’n haar elke dag in een knot gedaan natuurlijk). Nu was ik mijn haar pas als het vet wordt, dit is vaak pas na een week.
Hoe kan dit? Elke keer als je je je haar wast, was je ook talg (en andere oliën) weg. Talg is echter essentieel voor een gehydrateerde en gezonde hoofdhuid. Doordat je het weg wast gaat je lichaam meer talg produceren, wat kan leiden tot een teveel aan talg, wat weer zorgt voor vet haar. Dus het advies is om je haar zo min mogelijk te wassen (en dit advies geldt helemaal voor baby’s en kinderen).
Als je je haar dan wast, zorg dan ook dat je het wast met een geschikte én veilige shampoo. En met veilig bedoel ik niet alleen veilig voor je haar, maar veilig voor je gezondheid in het algemeen. Veel reguliere shampoo’s bevatten namelijk ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid.

Ingrediënten in shampoo

Glanzend, zacht en vol ‘bouncend’ haar wordt gezien als schoonheidsideaal, en daar spelen fabrikanten natuurlijk op in. Om dit schoonheidsideaal te ‘creëren’ worden er siliconen, sulfaten en parabenen toegevoegd. Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo.

De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.

Sodium Laureth Sulfate (SLES)

is een oppervlakte actieve stof die schuimt en de huid reinigt. Het kan de barrièrefunctie van de huid ernstig verstoren met een droge en schilferige huid tot gevolg. Het werkt zeer irriterend en een kleine hoeveelheid kan de opperhuid al stuk maken.

Disodium EDTA

Is een conserveringsmiddel. Het is een carcinogeen (kankerverwekkende stof) en kan ethyleenoxide (etheenoxide) bevatten, wat erfelijke genetische afwijkingen kan veroorzaken in de voortplantingscellen.

PPG-6 (Propylene Glycol)

Is een vochtdrager wat ontvet en de huid uitdroogt. Bij inademing en inslikken kan deze stof leiden tot diarree, misselijkheid en overgeven. Tevens kan het opgenomen worden inde bloedbaan en zo nierschade, leverafwijkingen en DNA-schade veroorzaken. In de industrie is het dan ook verplicht dat werknemers die met deze stof werken pakken, maskers en handschoenen dragen, terwijl de concentratie waarmee zij werken vaak lager is dan in cosmetica producten!

En als we kijken naar de Volume Shampoo van Syoss dan bevat deze naast SLES en PPG ook PEG-7. Dit staat voor Polyethylene Glycol of Polyether Glycol. Het wordt gebruikt in producten om te ontvetten. Het bevat een hoge concentratie dioxaan wat zeer giftig is (kan de lever, nieren en het centrale zenuwstelsel beschadigen). Tevens is PEG ook een carcinogeen en kan het zorgen voor vroegtijdige veroudering van de huid.

En ook Neutral of lijnen zoals ‘Natuurlijk Puur’ van A-merken zijn niet zo natuurlijk als de naam doet geloven. Ook deze bevatten gewoon SLS en andere schadelijke ingrediënten (bijv. Propylene Glycol).

Gezonde alternatieven

Gelukkig zijn er ook een hoop natuurlijke(re) shampoos verkrijgbaar. Echter bevatten een hoop van deze natuurlijke shampoos tóch het synthetische conserveermiddel Sodium Benzoate.

Welke shampoos zijn dan wel veilig? Bijvoorbeeld die van Lavera of Santé.
Beide bestaan voornamelijk uit biologische (vegan) ingrediënten en dragen verschillende keurmerken.

Daarnaast zijn er ook een hoop shampoobars op de markt. Dit zijn vast zepen (in een blok). Zoals Helemaal Shea en Werfzeep. Deze zepen bestaan uitsluitend uit natuurlijke grondstoffen, voornamelijk biologisch én volledig plantaardig. Met een zeepstuk doe je een stuk langer dan met een normale fles shampoo én er is geen afval, zero waste dus.

Ga hier naar ons aanbod voor de verzorging van je haar.

foto eigenaar vrij natuurlijk draagdoek met kind en zwanger


Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Stuur mij dan een mail op

bianca@vrijnatuurlijk.nl

De waardering van vrijnatuurlijk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 50 reviews.