Logo Vrij Natuurlijk
Billendoekjes onderzoek test

Review: Babydoekjes onderzoek Consumentenbond

Inhoudsopgave

In maart 2018 heeft de Consumentenbond een onderzoek naar de ingrediënten in babydoekjes gepubliceerd. Aan de hand van de ingrediënten hebben 51 soorten babydoekjes een cijfer gekregen:
0 = heeft de Consumentenbond niets op aan te merken (groen)
1 = bevat ingrediënten die de Consumentenbond liever niet ziet (oranje)
2 = bevat ingrediënten die de Consumentenbond afraadt (rood)

Een tijd geleden hebben wij zelf een blog geschreven over babydoekjes en vonden het uiteraard interessant om de uitslag van de Consumentenbond eens te bekijken.

Direct viel ons het volgende op:

  • WaterWipes, die niets anders bevatten dan water en een klein beetje grapefruitzaad extract, krijgen een 1 (oranje) en de Herbal variant van Jackson Reece krijgt zelfs een 2 (rood)
  • Zwitsal en Pampers staan in het groen

Beide uitslagen verbazen ons natuurlijk en daarom zijn wij het hele onderzoek gaan uitpluizen.

Aanpak

Gelukkig heeft de consumentenbond het hele onderzoek ook gepubliceerd in excel. In dit excel bestand staan alle billendoekjes met de ingrediënten en en de score. Wij hebben dit bestand gebruikt voor ons eigen onderzoek. Inmiddels kan de samenstelling van bepaalde doekjes dus al gewijzigd zijn, dit is niet in het onderzoek meegenomen.

Te vermijden ingrediënten (rood)

In totaal zijn er 120 verschillende ingrediënten in de 51 onderzochte babydoekjes gevonden.
De Consumentenbond heeft de ingrediënten die je zou moeten vermijden het cijfer 2 gegeven. Als de doekjes één te vermijden ingrediënt bevat wordt deze afgekeurd en op de rode lijst gezet (logisch).
Aan de hand van de 120 ingrediënten hebben wij zelf ook beoordeeld welke je zou moeten vermijden. Hierdoor werd al snel duidelijk waarom de uitslag van de Consumentenbond ons zo verbaast.

Te vermijden ingrediënten volgens de Consumentenbond (13)

Te vermijden ingrediënten volgens Vrij Natuurlijk (25)

Parfum

Parfum

Phenoxyethanol

Phenoxyethanol

Sodium Hydroxide

Sodium Hydroxide

Zinc sulfate

Zinc Sulfate

Tocopheryl Acetate

Tocopheryl Acetate

Cocamidopropyl Betaine

Cocamidopropyl Betaine

2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol

2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol

Benzyl Alcohol

Benzyl Alcohol

Polyquaternium-7

Polyquaternium-7

Chlorhexidine Digluconate

Chlorhexidine Digluconate

Limonene

Limonene (indien synthetisch)

Paraffinum Liquidum

Paraffinum Liquidum

Cananga Odorata Flower Oil

Sodium Benzoate

Propylene Glycol

Peg-40 Hydrogenated Castor Oil

Benzoic Acid

Disodium EDTA

Bis-PEG/PPG-16/16 PEG/PPG-16/16 Dimethicone

Butylene Glycol

Coco-Betaine

Polysorbate 20

Peg-10 Olive Glycerides

Dipropylene Glycol

Laureth-10

Pentadecalactone

Sodium Laureth-11 Carboxylate

Bevindingen ‘Te vermijden ingrediënten’

Als we kijken naar de lijst van de Consumentenbond dan zijn we het met 2 ingrediënten niet eens: Limonene en Cananga Odorata Flower Oil.

Limonene staat wat ons betreft terecht op de lijst indien we het hebben over de synthetische variant, dit is namelijk een carcinogeen. De natuurlijke variant is niet schadelijk maar kan, met name bij een gevoelige huid, wel irriteren.

Cananga Odorata Flower Oil is de etherische olie van de Cananga Odorata Bloesem (ook wel bekend als YlangYlang olie). Deze etherisce olie geeft een lichte geur en is vochtinbrengend. Dit betreft geen ingrediënt die schadelijk is maar kan wel irriterend zijn voor iemand die allergisch is voor dit ingrediënt (zoals in principe bij elk ingrediënt zou kunnen). Dit ingrediënt zou wat ons betreft dus eerder een 1 (orange) moeten krijgen maar absoluut geen 2 (rood).

En dan de rechterkolom, de rood gemarkeerde ingrediënten zijn (volgens Vrij Natuurlijk en diverse onafhankelijke bronnen) schadelijke ingrediënten die door de Consumentenbond niet als zodanig zijn aangemerkt.
Neem bijvoorbeeld Sodium Benzoate, een synthetisch conserveermiddel dat door de Consument goed bevonden wordt in een product dat veelvuldig in aanraking komt met een kwetsbaar babyhuidje. Wat is er dan mis met Sodium Benzoate? Nou, best wel veel. Sodium Benzoate vormt samen met vitamine c (ascorbinezuur) het zeer kankerverwekkende benzeen. Daarnaast is door diverse studies aangetoond dat sodium benzoate schade kan toebrengen aan het DNA, voornamelijk bij inname maar welk kindje heeft (tijdens een onbewaakt moment) niet een keer op een doekje gesabbeld?

Ook Propylene Glycol is door de Consumentenbond niet aangemerkt als schadelijk. Propylene Glycol is een goedkope vochtdrager op basis van petroleum die ook te vinden is in bijvoorbeeld remvloeistof, e-sigaretten en verf. Het droogt uit en ontvet (niet echt geschikt voor babybillen). Daarnaast kan het makkelijk worden opgenomen in de bloedbaan waar het in het lichaam kan zorgen voor nier schade, leverafwijkingen en DNA-schade (zie hier en hier). Dit ingrediënt zit in 2 door de Consumentenbond goedgekeurde doekjes.

Dit waren dan maar 2 van de 14 ingrediënten die de Consumentenbond veilig acht.

Ingrediënten die we liever niet zien (oranje)

Naast te vermijden ingrediënten die schadelijk zijn voor de gezondheid, zijn er ook ingrediënten die je volgens de Consumentenbond mogelijk beter kunt vermijden omdat deze een allergische reactie zouden kunnen veroorzaken. Deze ingrediënten krijgen van de Consumentenbond een 1.

Dit zijn de volgende 11 ingrediënten:

INCI NaamWat is het?
Phenylpropanol
Citrus Aurantium Amara Flower Oil
Citrus Aurantium Dulcis Fruit Extract
Citrus Bergamia Peel Oil Expressed
Citrus Grandis Seed Extract
Coriandrum Sativum Fruit Oil
Lavandula Officinalis Flower Oil
Linalool
Olea Europeae Fruit
Uit bloemen en bessen – antibacterieel, conserveermiddel
Bloemenextract – parfumerend
Etherische olie (sinaasappelschil) – parfumerend
Etherische olie (bergamot) – verzorgend, parfumerend
Etherische olie (grapefruitzaad) – antibacterieel, conserveermiddel
Etherische olie (coriander) – parfumerend
Etherische olie (lavendel) – parfumerend
Natuurlijke geurstof uit etherische olie
Olijfolie – beschermt en verzorgt

Alhoewel wij het wat overdreven vind dat bepaalde ingrediënten op deze lijst staan (bijvoorbeeld olijfolie), kan je in geval van producten voor baby’s en kinderen maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Bij producten die deze ingrediënten bevatten is het dus aan te raden om goed op te letten of er een reactie door wordt veroorzaakt. Is dit niet het geval, dan kan dit product veilig gebruikt worden.

Bevindingen Vrij Natuurlijk

In maar liefst 34 van de 51 onderzochte babydoekjes zit het conserveermiddel Sodium Benzoate. Van deze hebben er 10 van de Consumentenbond de score 0 (= goed) gekregen!
Ook  zijn er ook twee op de ‘goed’-lijst die naast Sodium Benzoate ook Propylene Glycol bevatten (Derma Baby Wet Wipes en Kruidvat Lotiondoekjes Sensitive).

Ook de Pampers Sensitive is goed bevonden door de Consumentenbond. Deze doekjes bevatten echter 6 schadelijke ingrediënten (Sodium Benzoate, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Disodium EDTA, BIS-PEG/PPG-16/16 PEG/PPG-16/16 Dimethicone en Dipropylene Glycol (= bijproduct van Propylene Glycol). Op zijn minst dus merkwaardig dat deze doekjes worden aangeraden. Dan vragen wij ons toch af of dit onderzoek wel zo onafhankelijk is uitgevoerd.

Wat ons betreft staat er maar één soort in de ‘goed’-lijst van de Consumentenbond die je daadwerkelijk zou willen gebruiken en dat zijn de Unscented doekjes van Jackson Reece Kinder by Nature.
Daarnaast staat er een product op de oranje-lijst die daar zeker niet thuis hoort. Dit zijn WaterWipes. Ja, ze bevatten grapefruitzaad-extract wat je zou moeten vermijden bij een allergie, maar dit zijn toch wel de meest pure babydoekjes die er bestaan.

De échte uitslag

Nu alle merken langs de meetlat van Vrij Natuurlijk zijn gelegd, hebben wij 3 nieuwe lijstjes samengesteld: de 10 meest schadelijke doekjes, de 3 veiligste doekjes en 6 eventuele (maar afgeraden door Vrij Natuurlijk) alternatieven. (kijk hier voor de volledige lijst)

De 10 meest schadelijke doekjes

ProductAantal schadelijke ingrediënten
Zwitsal Maxi Billendoekjes9
Zwitsal Sensitive Billendoekjes9
Zwitsal Lotion Billendoekjes8
Baby Needs Baby Wipes7
Baby Needs Baby Wipes Sensitive7
Hema Baby Lotion Wipes Sensitve6
Hema Baby Lotion Wipes Mild6
Etos Milde Lotion Billendoekjes6
Pampers Sensitive Baby Wipes6
Teddy Care Baby Wipes Regular6

De 3 veiligste doekjes (vrij van schadelijke ingrediënten)

ProductMogelijk allergeen
WaterWipes BabydoekjesGrapefruidzaad extract
Jackson Reece Kinder by Nature Unscented
Jackson Reece Kinder by Nature HerbalYlang Ylang Olie

6 eventuele alternatieven (afgeraden door Vrij Natuurlijk)

ProductAantal schadelijke ingrediënten
Naïf Eco-friendly bamboo Baby Wipes1
ECO by Naty Sensitive wipes – Unscented1
Attitude1
Natracare Baby Wipes1
Zwitsal Gevoelig huidje Billendoekjes1
Neutral Baby Wipes1

Overall-conclusie

Van de 51 onderzochte soorten zijn er dus werkelijke maar 3 die écht geen schadelijke ingrediënten bevatten. De beste keuze voor je kindje en de natuur zijn natuurlijk wasbare billendoekjes (gewassen met een natuurlijk wasmiddel en behandeld met een natuurlijke olie of water).
Kies je voor wegwerp én wil je de natuur zo min mogelijk belasten? Kies dan voor de doekjes van Jackson Reece, deze zijn namelijk 100% biologisch afbreekbaar.

Wat ons betreft is het onacceptabel dat een onafhankelijke organisatie als de Consumentenbond, producten goed acht of aanraadt die de gezondheid van je kindje kunnen schaden. Dus deel dit bericht en roep samen met ons de Consumentenbond ter verantwoording!

foto eigenaar vrij natuurlijk draagdoek met kind en zwanger


Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Stuur mij dan een mail op

bianca@vrijnatuurlijk.nl

De waardering van vrijnatuurlijk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 45 reviews.