babydoekjes onderzoek ingrediënten

Review: Babydoekjes onderzoek Consumentenbond

Inhoudsopgave

Afgelopen maart heeft de Consumentenbond een onderzoek naar de ingrediënten in babydoekjes gepubliceerd. Aan de hand van de ingrediënten hebben 51 soorten babydoekje een cijfer gekregen:
0 = heeft de Consumentenbond niets op aan te merken (groen)
1 = bevat ingrediënten die de Consumentenbond liever niet ziet (oranje)
2 = bevat ingrediënten die de Consumentenbond afraad (rood)

Zelf heb ik een tijd geleden een blog geschreven over babydoekjes, dus vond ik het uiteraard interessant om de uitslag van het onderzoek van de Consumentenbond te bekijken. Direct vielen mij een aantal zaken op:
WaterWipes, die niets anders bevatten dan water en een klein beetje grapefruitzaad extract, krijgen een 1 en de Herbal variant van Jackson Reece krijgt zelfs een 2!
Daarentegen staan de doekjes van Zwitsal en Pampers in het groen. Over deze uitslag ben ik ontzettend verbaasd en dit vraagt dan ook om nader onderzoek.
Gelukkig heeft de consumentenbond ook het gehele onderzoek gepubliceerd in excel-format.
Ik heb mijn eigen onderzoek hierop losgelaten (heb dus gewerkt met de informatie die is aangeleverd door de Consumentenbond, het is mogelijk dat bepaalde merken inmiddels de samenstelling van hun doekjes heeft aangepast).
Hieronder mijn bevindingen in de volgende stappen: te vermijden ingrediënten, ingrediënten die we liever niet zien, de bevindingen Vrij Natuurlijk en de échte uitslag.

Te vermijden ingrediënten

Totaal zijn er 120 verschillende ingrediënten in de 51 onderzochte babydoekjes gevonden.
De Consumentenbond heeft de ingrediënten die je zou moeten vermijden het cijfer 2 gegeven. Als de doekjes één te vermijden ingrediënt bevat wordt deze afgekeurd en op de rode lijst gezet (logisch).
Aan de hand van de 120 ingrediënten heb ik zelf ook gefilterd welke je hiervan zou moeten vermijden. Hierdoor wordt al snel duidelijk waarom de uitslag van de Consumentenbond mij zo verbaasd.

Te vermijden volgens de Consumentenbond (13)              Te vermijden volgens Vrij Natuurlijk (26)
Parfum Sodium Benzoate
Phenoxyethanol Parfum
Sodium Hydroxide Phenoxyethanol
Zinc Sulfate Propylene Glycol
Tocopheryl Acetate Peg-40 Hydrogenated Castor Oil
Cocamidopropyl Betaine Sodium Hydroxide
2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol Benzoic Acid
Benzyl Alcohol Dehydroacetic Acid
Polyquaternium-7 Zinc Sulfate
Chlorhexidine Digluconate Tocopheryl Acetate
Limonene Disodium EDTA
Paraffinum Liquidum Bis-PEG/PPG-16/16 PEG/PPG-16/16 Dimethicone
Cananga Odorata Flower Oil Butylene Glycol
Coco-Betaine
Polysorbate 20
Cocamidopropyl Betaine
2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol
Benzyl Alcohol
Peg-10 Olive Glycerides
Polyquaternium-7
Chlorhexidine Digluconate
Dipropylene Glycol
Laureth-10
Limonene (indien synthetisch)
Paraffinum Liquidum
Pentadecalactone
Sodium Laureth-11 Carboxylate

Als ik kijk naar de lijst van de Consumentenbond dan ben ik het met twee ingrediënten niet helemaal eens (oranje).
Limonene staat terecht op deze lijst indien dit de synthetische variant betreft, dit is namelijk een carcinogeen. De natuurlijke variant (citrusschil-extract) is in principe niet schadelijk maar kan wel irriteren.
En dan Cananga Odorata Flower Oil, etherische olie van de cananga odorata bloesem, ook wel bekend als Ylang Ylang olie. Werkt vochtinbrengend en is parfumerend. Bij een allergie voor de Cananga bloesem zou je dit ingrediënt inderdaad moeten vermijden, maar schadelijk? Nee, dat zeker niet! Dus dit ingrediënt zou eerder een 1 moeten krijgen dan een 2.

En dan de rechterkolom, de rood gemarkeerde ingrediënten zijn (volgens Vrij Natuurlijk en diverse onafhankelijke bronnen) schadelijke ingrediënten die door de Consumentenbond niet als zodanig zijn aangemerkt.
Neem bijvoorbeeld Sodium Benzoate, een synthetisch conserveermiddel dat door de Consument goed bevonden wordt in een product dat veelvuldig in aanraking komt met een kwetsbaar babyhuidje. Wat is er dan mis met Sodium Benzoate? Nou, best wel veel. Sodium Benzoate vormt samen met vitamine c (ascorbinezuur) het zeer kankerverwekkende benzeen. Daarnaast is door diverse studies aangetoond dat sodium benzoate schade kan toebrengen aan het DNA, voornamelijk bij inname maar welk kindje heeft (tijdens een onbewaakt moment) niet een keer op een doekje gesabbeld?

Ook Propylene Glycol is door de Consumentenbond niet aangemerkt als schadelijk. Propylene Glycol is een goedkope vochtdrager op basis van petroleum die ook te vinden is in bijvoorbeeld remvloeistof, e-sigaretten en verf. Het droogt uit en ontvet (niet echt geschikt voor babybillen). Daarnaast kan het makkelijk worden opgenomen in de bloedbaan waar het in het lichaam kan zorgen voor nier schade, leverafwijkingen en DNA-schade (zie hier en hier). Dit ingrediënt zit in 2 door de Consumentenbond goedgekeurde doekjes.

En dit waren dan maar 2 van de 15 ingrediënten die de Consumentenbond veilig acht…

Ingrediënten die we liever niet zien

Naast te vermijden ingrediënten die schadelijk zijn voor de gezondheid, zijn er ook ingrediënten die je volgens de Consumentenbond mogelijk beter kunt vermijden omdat deze een allergische reactie zouden kunnen veroorzaken. Deze ingrediënten krijgen van de Consumentenbond een 1.

Dit zijn de volgende 11 ingrediënten:

INCI Naam Wat is het?
Phenylpropanol
Citrus Aurantium Amara Flower Oil
Citrus Aurantium Dulcis Fruit Extract
Citrus Bergamia Peel Oil Expressed
Citrus Grandis Seed Extract
Coriandrum Sativum Fruit Oil
Lavandula Officinalis Flower Oil
Linalool
Olea Europeae Fruit
Uit bloemen en bessen – antibacterieel, conserveermiddel
Bloemenextract – parfumerend
Etherische olie (sinaasappelschil) – parfumerend
Etherische olie (bergamot) – verzorgend, parfumerend
Etherische olie (grapefruitzaad) – antibacterieel, conserveermiddel
Etherische olie (coriander) – parfumerend
Etherische olie (lavendel) – parfumerend
Natuurlijke geurstof uit etherische olie
Olijfolie – beschermt en verzorgt

Alhoewel ik het wat overdreven vind dat bepaalde ingrediënten op deze lijst staan (neem nou olijfolie), kan je in geval van producten voor baby’s en kinderen maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Bij producten die deze ingrediënten bevatten is het dus aan te raden om goed op te letten of er een reactie door wordt veroorzaakt. Is dit niet het geval, dan kan dit product veilig gebruikt worden.

Bevindingen Vrij Natuurlijk

In maar liefst 34 van de 51 onderzochte babydoekjes zit het conserveermiddel Sodium Benzoate. Van deze hebben er 10 van de Consumentenbond de score 0 (= goed) gekregen!
Ook  zijn er ook twee op de ‘goed’-lijst die naast Sodium Benzoate ook Propylene Glycol bevatten (Derma Baby Wet Wipes en Kruidvat Lotiondoekjes Sensitive).

Ook de Pampers Sensitive is goed bevonden door de Consumentenbond. Deze doekjes bevatten echter 6 schadelijke ingrediënten (Sodium Benzoate, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Disodium EDTA, BIS-PEG/PPG-16/16 PEG/PPG-16/16 Dimethicone en Dipropylene Glycol (= bijproduct van Propylene Glycol). Op zijn minst dus merkwaardig dat deze doekjes worden aangeraden. Zet bij mij toch het vraagteken of dit onderzoek wel zo onafhankelijk is uitgevoerd.

Naar mijn mening staat er maar één soort in de ‘goed’-lijst van de Consumentenbond die je daadwerkelijk zou willen gebruiken en dat zijn de Unscented doekjes van Jackson Reece Kinder by Nature.
Daarnaast staat er een product op de oranje-lijst die daar, naar mijn mening, zeker niet thuis hoort. Dit zijn WaterWipes. Ja, ze bevatten grapefruitzaad-extract wat je zou moeten vermijden bij een allergie, maar dit zijn toch wel de meest pure babydoekjes die er bestaan.

De échte uitslag

Nu alle merken langs de meetlat van Vrij Natuurlijk zijn gelegd, hebben wij 3 nieuwe lijstjes samengesteld: de 10 meest schadelijke doekjes, de 3 veiligste doekjes en 6 eventuele (maar afgeraden door Vrij Natuurlijk) alternatieven. (kijk hier voor de volledige lijst)

De 10 meest schadelijke doekjes

Product Aantal schadelijke ingrediënten
Zwitsal Maxi Billendoekjes 9
Zwitsal Sensitive Billendoekjes 9
Zwitsal Lotion Billendoekjes 8
Baby Needs Baby Wipes 7
Baby Needs Baby Wipes Sensitive 7
Hema Baby Lotion Wipes Sensitve 6
Hema Baby Lotion Wipes Mild 6
Etos Milde Lotion Billendoekjes 6
Pampers Sensitive Baby Wipes 6
Teddy Care Baby Wipes Regular 6

De 3 veiligste doekjes (vrij van schadelijke ingrediënten)

Product Mogelijk allergeen
WaterWipes Babydoekjes Grapefruidzaad extract
Jackson Reece Kinder by Nature Unscented
Jackson Reece Kinder by Nature Herbal Ylang Ylang Olie

6 eventuele alternatieven (afgeraden door Vrij Natuurlijk)

Product Aantal schadelijke ingrediënten
Naïf Eco-friendly bamboo Baby Wipes 1
ECO by Naty Sensitive wipes – Unscented 1
Attitude 1
Natracare Baby Wipes 1
Zwitsal Gevoelig huidje Billendoekjes 1
Neutral Baby Wipes 1

Overall-conclusie

Van de 51 onderzochte soorten zijn er dus werkelijke maar 3 die écht geen schadelijke ingrediënten bevatten. De beste keuze voor je kindje en de natuur zijn natuurlijk wasbare billendoekjes (gewassen met een natuurlijk wasmiddel en behandeld met een natuurlijke olie of water).
Kies je voor wegwerp én wil je de natuur zo min mogelijk belasten? Kies dan voor de doekjes van Jackson Reece, deze zijn namelijk 100% biologisch afbreekbaar.

De doekjes van Jackson Reece zouden al beschikbaar moeten zijn in onze webshop, helaas is dit door logistieke redenen zeer vertraagd. Volg onze Facebookpagina om geïnformeerd te worden wanneer ze beschikbaar zijn!

Daarnaast wil ik jullie vragen om dit bericht massaal te delen. Het is onacceptabel dat een onafhankelijke organisatie als de Consumentenbond, producten goed acht of aanraad die de gezondheid van je kindje kunnen schaden! Dus deel dit bericht en roep samen met mij de Consumentenbond ter verantwoording!

 

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
De waardering van vrijnatuurlijk.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 19 reviews.
×