biologische kleding gots oeko-tex

Biologische kleding, GOTS en OEKO-tex

Inhoudsopgave

De voordelen voor mens en milieu door het gebruik van biologische voeding en verzorgingsproducten klinkt voor de meesten wel logisch. Maar wist je dat je ook beter biologische kleding (met het GOTS of OEKO-tex certificaat) kunt dragen?
Net zoals verzorgingsproducten komt kleding veelvuldig in aanraking met onze huid. Om huidirritaties te voorkomen dient onze kleding schoon te zijn. Dat is niet alleen schoon gewassen (met een natuurlijk, biologisch waspoeder) maar ook schoon van schadelijke stoffen die sommige kleding door het productieproces kunnen bevatten.
Naast het feit dat (niet-biologische) katoen het meest vervuilde gewas op aarde is door veelvuldig gebruik van pesticides (o.a. glyfosaat), bevat kleding een hoop andere schadelijke stoffen.

Onderzoek GreenPeace

GreenPeace heeft in 2011 een onderzoeksrapport gepubliceerd over schadelijke stoffen in kledingstukken. Uit dit onderzoek is gebleken dat kledingstukken van veel gedragen en bekende merken zoals Adidas, Puma, Nike, H&M & G-STAR RAW de stof nonylfenolethoxylaat (NPe) bevat, een toxische en hormoon verstorende stof.
Naast NPe’s worden er ook veelvuldig azo-kleurstoffen voor de productie van onze kleding gebruikt. Azo-kleurstoffen zijn synthetische (chemisch bereide) kleurstoffen. Zo’n 60 tot 70% van alle kleurstoffen die gebruikt worden in de textielindustrie (en levensmiddelenindustrie) zijn azo-kleurstoffen. Deze synthetische kleurstoffen kunnen kankerverwekkende aminen lekken.

Een andere schokkende vondst was die van formaldehyde in nep-bontkraagjes van kinderjassen. Formaldehyde is een snel werkende stof die ademhalingsproblemen, astma, hoofdpijn en huidirritaties kan veroorzaken. Daarnaast wordt deze stof ook geacht kankerverwekkend te zijn. En dit dragen onze kinderen dus om hun hoofd, dicht in de buurt van ogen, neus en mond…

Naast de gevolgen voor onze eigen gezondheid door het dragen (en de gezondheid van de werknemers in de kledingindustrie), komen deze schadelijke stoffen door het wassen van onze kleding veelvuldig in afvalwater terecht en vormen zo gevaar voor andere organismen en zo uiteindelijk ook weer voor de mens (voedselketen).
product testing infographic
(Bron: GreenPeace Dirty Laundry: ‘Hung Out to Dry’)

In voedsel kun je bepaalde giftige stoffen zoals azo-kleurstoffen herkennen aan de E-nummers (102, 104, 110, 122, 124 en 129) en zo vermijden. Bij kleding is dit echter lastiger, dit zal immers niet op het label staan vermeld. Daar lees je vaak niet meer dan wat voor textiel er is gebruikt.

Gelukkig zijn er een aantal organisaties die daar verandering in hebben gebracht, door het labelen van textiel die gegarandeerd vrij zijn van schadelijke stoffen. Dit zijn het GOTS-label en het OEKO-TEX 100 label.

GOTS-label = Global Organic Textile Standard
naamloos 1

Sinds 2002 een internationaal label voor biologisch textiel welke garandeert dat de productie van het textiel op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. Het label kijkt echter niet naar de productieomstandigheden in de katoenteelt zelf.

De textielvezels van kleding met een GOTS-label zijn (voor minimaal 70%) gegarandeerd afkomstig uit de biologische landbouw en bij de productie van de kleding mogen geen schadelijke of kankerverwekkende stoffen worden gebruikt.
Het GOTS-label heeft twee varianten: Organic (95 – 100% biologische vezels) of Made with x% organic materials (70 tot 94% biologische vezels).

Kijk voor meer informatie op de website van GOTS.

OEKO-TEX 100
download

Dit label garandeert dat het eindproduct geen schadelijke stoffen bevat en wordt beheert door de International Oeko-tex Association die ook de controles uitvoert.
Het label houdt geen rekening met de arbeidsomstandigheden maar alleen met het milieu. Zo mag het eindproduct geen residuen van pesticiden of zware metalen bevatten. Echter is er geen verbod op GMO’s en schadelijke productieprocessen en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen biologisch en niet-biologisch.

Lees hier meer over OEKO-TEX.

Naast het advies om ALTIJD nieuwe kleding te wassen voor gebruik, is het dus ook sterk aan te raden om over te stappen op kleding van biologisch katoen met het GOTS (en minimaal het OEKO-TEX 100) label. En voor het design hoef je het niet te laten, want biologische kleding kan net zo leuk, lief, mooi of stoer zijn als niet-biologische kleding, alleen doe je jezelf en de natuur er een groter plezier mee ;).

De volgende merken dragen o.a. het GOTS-certificaat:
Maxomorra, nOeser, Smafolk, Sense Organics, People Wear Organic, People Tree en Lily Balou

foto eigenaar vrij natuurlijk draagdoek met kind en zwanger


Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Stuur mij dan een mail op

bianca@vrijnatuurlijk.nl

De waardering van vrijnatuurlijk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 50 reviews.